27 Mart 2010 Cumartesi

Arılar siyahı niye sevmezler?


Enjektörle ana üretim kovanının peteklerini silkeledim. Eskiden kalma bir ana yüsüğü var mı diye... Arılarda saldırıya geçti tabi. Anasız kovanlar hırçın oluyor. Fotoğraf makinesinin kabına saldırıyorlar. Renk de siyah olunca... Arıların siyahı sevmemesinin bilimsel bir açıklaması var mıdır?

Enjektörlerdeki gözler kapandı. Dört tane sağlam var. Toplam 11-12 tane larva almıştık. Enjektörün pistonunu çok uca ittiğim için gözlerin çoğu yere düşmüş. İşin acemisi olunca böyle oluyor. Resimde de görüldüğü gibi 3 tane yüsügün etrafını büyükçe örmüşler. Birini elime aldım iyice kontrol ettim sıkıntı yok yüsük sağlam. Geçmiş yıllarda da yaptığım larva transferlerinde bu şekil görüntüler oluşmuştu. Arılar yüsüğün etrafını neden bu şekilde büyütüyorlar bilmiyorum. Daha korunaklı hale mi getirmek istiyorlar acaba? Ali Abi siz ne diyorsunuz bu duruma? Size sordum bu işin ustası sizsiniz.

Bu kovan 25/03/2010 tarihinde 10 çıta idi. Nufus taşıyordu. Ben de kata iki tane kaparmış petek koydum. Benim koyduğum iki çıta yeterli gelmemiş ki yanına bir de dalak sallamış.

26 Mart 2010 Cuma

2010 model ana ve yumurtaları



Hele şükür bugün yanımda kameramanım vardı. Serkan hocam sağolsun çekimleri yaptı.
Saat 15:30 (26/03/2010) maskesiz ruşeti açıyorum. Dünkü dalak biraz daha büyümüş. Fazlaca şova gerek yok; ben maskemi giyeyim. Körükte yakmadık. Bu arıların şakası yok:)

25 Mart 2010 Perşembe



Resimler 24/03/2010 tarihinde çekildi. Arı nufusları çok kalabalık. KOvanlar tamamen doldu. Sıkışmasın diye kat atmıştım. Ancak nufuslar o kadar kalabalık olmasına rağmen artık arı petek örmeyi bıraktı. Bal ve polen gelimimi zayıf? Hayır. Hatta verim çok yüksek bal da bolen de çok güzel.
Analar mı verimsiz? Buna da hayır tamamı 2009 ve yavru atışları mükemmel.
O zaman sorun ne diyeceksiniz.
Sorun yok. Arılarım Muğla ırkı ve olması gerektiği şekilde davranıyorlar.
Yarısı oğula yatmış durumda... Petek ördüre bilmek için anaarıları 4 ya da 3 er çıta ile 4 km mesafeli başka bir yere naklettim. On çıta petek örmeyen arılar tekrar petek örmeye başlayacak.
Bölmelerin de bakacağız çaresine.
Bu gün ruşetlerden birini kontrol ettim. On çıta petek örmüyor ama bir avuç arı dalak yapmış. Evet 2010 model ananın bir tanesi yumurtlamış. Sirkeyi de petekte gördüm. İnşaallah yarın resimlerini de çekeceğim.
Diğer ruşetleri kontrol edemedim ancak onlardan da yumurtaya geçen vardır. Hadi hayırlısı.

21 Mart 2010 Pazar


Larvalar anaarı olmaya hazır. Enjektörleri çıtaya yerleştirdim. 2-3 tanesine günlük yumurta aldım. Çeşit olsun.

Enjektör içindeki larvanın bulunduğu göz, enyektörün pistonu vasıtasıyla enjektörün ucuna doğru itiliyor.

Önce alınacak larva seçiliyor. Enjektörün keskin kenarıyla yavaşça larvanın olduğu göz kesiliyor.

2010 Model Anaarı


Daha yumurta atmaya başlamadı. 7-8 güne kadar yumurtlar diye düşünüyorum.

20 Mart 2010 Cumartesi

Enjektörle Anaarı üretimi




Metod, SAyın Ali ŞEKERLİ'ye aittir. Buradan kendisine çok teşekkür ediyorum. Malzemeyi hazırladım. Yarın bu metodu uygulayacağım. Ana üretimi için çok sağlıklı bir metod olduğunu düşünüyorum.

17 Mart 2010 Çarşamba

O bir bakire :)


Yeni doğan analardan biri... Resim 15/03/2010 tarihimde çekildi. Toplam 26 adet yeni doğmuş ana var. İnşaallah bunlardan 20 tanesi sağlıklı olarak çiftleşirse, 20 yeni koloni oluşacak. Erkek arı sıkıntısı yok oldukça bol erkek arı var. Çiftleşmede sıkıntı olmayacağını düşünüyorum.

14 Mart 2010 Pazar

Arıcı arkadaş


Emekli öğretmen Mehmet SAMANCI. Çadırını kurmuş arısını bekliyor. Yer Bayındır'ın Yeşilova Köyü.. Mehmet hocam Uşaklı...

Kovan içi stokları tükenmiş.


Resimde de görüldüğü gibi kovan içi stokları s.o.s veriyor. Şurup hazırladım yarın arıyı şuruplayacağım. Arı 4-5 gün hiç uçmasa kovanların büyük bir kısmı telef olur. Bu günlerde çok dikkatli olunmalı... Hava güzel gidiyor, sonra birden bozuyor.

Polen


Topladığım polen. Bir çok çiçek açmadığı için renk çeşidi az.
Videonun çekildiği gün olan 13/03/2010 tarihinde 14 kovandan 840gr polen aldım. Bir gün sonra 14 kovandan aldığım polen tartmadım ama 50gr gelmez. 14/03/2010 hava çok sertti ve arı pek çalışmıyordu. Anaların bir kısmı çıktı bölme kovanlara 1-2 çıta arı ile paylaştırdım. Daha çıkmayan analar var onlarıda kesip çıtalara bağladım. 15-16 mart itibariyle tüm analar doğmuş olur.

13 Mart 2010 Cumartesi

Ahlat (taşarmudu) çiçek açtı. Arı güzel konuyor.

7 Mart 2010 Pazar

Ana Üretim kovanları



Bu kovanlar standar kovan büyüklüğünde 3 ve 4 gözlü... Analar cuma ya da cumartesi doğar... Perşembe günü ana üretim kovanlarını birer çıta bu kovanlara alacağım. Sirkeli petekleri verdikten sonra hiç kontrol yapmadım kaç yüsük yaptılar bilmiyorum.