21 Şubat 2010 Pazar

Ana üretimine ilk adım

Bu yıl bahar mı çok güzel yoksa arılar mı çalışkan bilmiyorum. Ama arıların durumu çok güzel. 2009'da 6 Mart'ta ana üretimi çalışmalarına başlamıştım. 2010 için de aynı tarihleri düşünüyordum ancak; arının durumunu görünce fikrim değişti. Bu gün 21 Şubat tarihi itibariyle iki güçlü kovanın analarını aldım. Bir kovanım ana kaybetmiş. Ananın birini bir çıta ile ana kaybeden kovana verdim. Diğer anayı da iki çıta olarak başka bir kovana aldım.

3 yorum:

beyzagıda dedi ki...

Kamilhocam 2010 sezonu hayırlı ugurlu ve bereketli olsun bahar faliyetleri erken başlamış maşallah diyorum nerdeyse ogula kaçacak arılar çok güzel yavru faliyetleri devam etmiş salkıma girmemiş herlal sizin kovanlar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yeni sezon tüm arıcılara hayırlı olur inşallah.

Bu arada bir şey sormak istiyorum, erkek arıların durumu nedir. En erken anaaarı üretimi erkek arıların larvalarının kapanmasıyla başlar. Kapalı erkek pupaları 14 gün sonra çıkar, ayrıca erkekler çıktıktan 14-15 gün sonra ergen hale gelirler. Anaarı üretimi için larva tarnsfer edildikten sonra en fazla 15 gün sonra analar çıkar. nşallah bunları anaarı üretecekler dikkate alrlar, çalışmalarınızda başarılar dilerim. Sağlıcakla kalınız.

kamil35 dedi ki...

Sayın Beyzagıda teşekkür ederim.
Ali hocam, şuan güçlü kovanlarda erkek arı var.Dört gün önceki arılık ziyaretimde kovan önünde uçuş yapan erkek arı gördüm. Bu gün anasınıaldığım kovanda da erkek arı vardı. Videoda da bodat var diye söylüyorum zaten. Bu yıl arı yavruya hiç ara vermedi.
Bizim ırk kovan içini ısıtabileceğine kanaat getirirse dışarıda kar yağsa yine yavru yapıyor. 09/01/2010 dan buyana 4-5 kovanıma 3. peteği bu gün verdim.
Nufusu kalabalık görüpte petek veriyor değilim. Arı dalak yapıyor.Öyle veriyorum. Arılar kışa çok güçlü girdi ve yavruyu hiç kesmedi havalarda güzel gidiyor, dışarıda gıda da bol; sonuç bu... Teşekkür ederim. Sizler de sağlıcakla kalınız.