14 Nisan 2010 Çarşamba

Yapılan yanlışlar doğruları öğretiyor.

10 Nisan'da yeni analara verilen takviye baskın geldi. Analar serbest değil. Anayı sıkıyorlar. Ana serbest olmadığı için yumurta atamıyor yumurta atamayınca da ana yüsükleri oluşmuş. Üç dört gün daha bekleyeceğim. Bakalım kim öle kim kala...
Edinilen tecrübe;
1- Verilen takviye ananın olduğu koloniden daha fazla olmayacak.
2- Birleştirme esnasında ana kafese alınabilir.
3- Bir deneme yapıyorsan bunu dört kolonide birden deneme :) Bir kolonide dene sonuçlarına göre yeni uygulamalar yap!
4- Yeni anayı güçlü bir koloninin yatağına koymak pek uygun değilmiş. Tarlacılar yeni analı kolonide müthiş bir nufus yaptılar. Ananın kendi işçileri anayı kıskandıkları için bırakmıyorlar. Anayı sıkma sebebleri öldürme amaçlı olsa dakikasında işini bitirirlerdi. Ana 4 gündür yaşadığına göre anayı koruma amaçlı sıkıyorlar.
5- yerinden edilen güçlü koloniler kontrolüm altında ertesi gün peteklerin bir kısmını silkerek içerde oluşan boşluğu giderdim. Bu yapılmasa tarlacılarını diğer kovana kaptıran güçlü kovan sıkıntı yaşayabilirdi.

Sonuç: Şimdiki aklım olsa bu uygulamayı yapmazdım. Her yanlış beraberinde doğruları da öğretiyor. Artık takviyeler birer çıta olarak yapılacak. Daha önce birer çıta takviye verdiğim başka 2010 model analar bu sıkıntıyı yaşamadı.

Hiç yorum yok: